juni 18 2019

Wir haben es nicht gewußt

Ik zie steeds vaker profielfoto’s op Facebook met de tekst “Eerst onze mensen” onderaan weergegeven. Onwillekeurig vraag ik mij dan af wie precies met “Onze mensen” bedoeld worden. Behoor ik ook tot “Onze mensen”, of is dit slechts weggelegd voor een streng geselecteerd gezelschap van Übermenschen? Zijn “Onze mensen” bij voorkeur blond, zuiver van bloed en van onberispelijk gedrag? Ik kan dat niet goed duidelijk krijgen als ik de profielfoto’s bestudeer namelijk.

En is het mogelijk om van gewoon sterveling te promoveren tot de groep van “Onze mensen”? En zo ja, hoe lang duurt dat proces precies? Moet je een examen afleggen of bepaalde kwalificaties hebben? Moet je in het land van “Onze mensen” geboren zijn en zo ja, hoeveel generaties van mijn voorouders moeten mij voor zijn gegaan in het land van “Onze mensen”? Als mijn grootvader bijvoorbeeld ooit arbeid is gaan verrichten in het land van “Onze mensen”, arbeid waar “Onze mensen” zelf vaak te beroerd voor waren, behoor ik dan ook tot “Onze mensen”? Of gaat de telling nog verder terug, naar wellicht de middeleeuwen?

Of stopt het selectieproces eenvoudig bij de naam en huidskleur, hoe lang de stamboom van je voorouders ook teruggaat? Kan een persoon met een exotisch klinkende achternaam het eenvoudigweg schudden? En personen die Jansen heten, maar buiten de gewenste kleurtinten vallen, ook?

Een jaartje of 80 geleden was er ook iemand die “Unsere Menschen” bij voorkeur eerst liet gaan. Die ging zelfs nog wat verder, want de “Andere Menschen” mochten zelfs niet als tweede meedoen, zelfs niet als laatste. Sterker nog, volgens zijn kwalificaties werden ze niet eens als ‘Menschen’ gezien.

Het gaat misschien wat ver om “Onze mensen” meteen te vergelijken met “Unsere Menschen” van 80 jaar geleden. Zoals het toen ook wat ver ging om mensen met een gele ster te brandmerken, het ook wat ver ging om ze als beesten in veewagens te transporteren naar ‘heropvoedingskampen’ en het misschien ook wel wat ver ging om ze bij aankomst meteen maar uit te roeien. Maar ach, we kunnen als het allemaal wat al te ver gaat altijd nog roepen “Wir haben es nicht gewußt…”

Jan Nicolas

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 18 juni 2019 by Jan Nicolas in category "Columns