november 29 2019

We gaan Europa uit

Ik heb gisteren een voetbalwedstrijd gekeken. Althans, ik zag 22 spelers op een veld en 11 daarvan speelden voor het Portugese Sporting CP en deden het best leuk. Dat had zeker iets met voetbal van doen. Die ander 11 liepen een beetje rond als koeien die na een lange winter weer voor het eerst de wei in mogen. Onder in beeld las ik dat dit blij vee tot de Eindhovense lampenfabrikant behoorde. De Philips Sportvereniging, kortweg PSV.
 
Wat een vooruitziende blik moeten de oprichters van deze vereniging op 31 augustus 1913 gehad hebben, om het een sport- en geen voetbalvereniging te noemen. Want ik heb echt mijn best gedaan, maar het enige waaraan ik kon zien dat het hier een voetbalwedstrijd betrof, was de inzet van de tegenstander en de aanwezigheid van een bal. In gedachte kon ik Gerard en Anton Philips zich met grote ergernis zien omdraaien in hun graf. Tenzij ze destijds gecremeerd zijn natuurlijk. Dan wordt dat wat lastig.
 
Als een bokser de ene ram na de andere voor zijn kop krijgt, gooit de trainer, net voordat de bokser dood neer valt, de handdoek. Om op die manier de bokser uit zijn lijden te verlossen. De trainer van PSV doet zijn best het lijden zo lang mogelijk te rekken en wacht tot zijn bokser dood neer valt. Om daarna met een stoere blik in de camera te verkondigen dat hij trots is op de inzet, hij genoten heeft van het vertoonde spel en zeker aanknopingspunten zag om het spel te verbeteren. Om vervolgens langs de achterdeur te vertrekken, op naar een andere mislukking.
 
‘Ze’ zijn uitgeschakeld voor verder Europees voetbal en misschien is dat maar goed ook. Het licht gaat namelijk langzaam uit bij het lampenelftal. Nu eens zien of mijn konijn het gaat winnen van de trainer van de sportvereniging. Wat betreft het overleven van de aankomende kerstdagen welteverstaan…
 
Jan Nicolas

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 29 november 2019 by Jan Nicolas in category "Columns