oktober 1 2018

Vijftig tinten grijs

Ik heb de tijd nog meegemaakt waarin op seksgebied alles kon en alles mocht. Hele wagonladingen seksspeeltjes rolden ons land binnen. Seksblaadjes, met de ‘open wonden’ vol op de omslag, kon je op straat kopen en las je gewoon op het schoolplein of in de klas, buren gaven elkaar gevraagd en ongevraagd een beurt en bij de padvinderij gebruikten we ons zakmes om een houtwerkje in de vorm van een vibrator te snijden… voor Moederdag. Alles kon en alles mocht en niemand die het raar vond.

En de hele gemeenschap deed er ook aan mee. De film Deep Throat werd op prime time in de bioscoop vertoond en de toenmalige minister van justitie, de katholieke Dries van Agt, kwam hoogstpersoonlijk kijken of de film wel geschikt was voor het publiek. Hij kwam er met een afgetrokken bekkie en rode oortjes uit. Bovendien kreeg hij geen woord meer uit zijn diepe strot. Zelfs zijn wereldberoemde pukkel stond fier omhoog.

En toen moesten ineens taboes doorbroken worden. Welke taboes in Godsnaam? Het hele land ging al rollebollend over straat. Orgies werden georganiseerd alsof het Tupperware-parties waren. Maar wat moet dat moet en zo hebben we diverse overbodige doorbreekpogingen gezien. Zoals die van Paul de Leeuw die het nodig vond om vooral veel schuttingwoorden in zijn programma’s te bezigen en mensen te confronteren met zijn eigen persoonlijk taboedoorbreking. En wie kent Jef van Oekel niet met zijn Barend Servet shows en Waldolala. Spreek ik niet eens over de Pin Up Club van Veronica of Seks voor de Buch. Laat staan dat ik het heb over de naakte VPRO vertoning van Phill Bloom waar bijna het complete kabinet over struikelde.

Maar dan is daar ineens ‘Vijftig tinten grijs’, het levenswerk van schrijfster L.E. James. Drie dikke boeken vol erotische prietpraat met een tweeledig doel: het vullen van schrijfsters portemonnee en het doorbreken van allang doorbroken taboes. Maar ’vijftig tinten’ was ‘hot’ om het maar passend te verwoorden. Als ik het goed heb begrepen was het de oorzaak van de kortdurende periode dat vrouwelijke hormonen uit pure honger uit hun roestige kruiwagen sprongen en dat het mannelijk zaad zich, als ware het een dagen durende tsunami, luid klotsend zijn weg zocht richting hunkerende en uitgehongerde dames. Hele hordes hebben de boeken inmiddels gelezen en hebben in de verlenging nog een poosje doorgeborduurd waarbij het complete servies richting slaapkamer verdween om maar vooral veel uit te proberen. Ik heb begrepen dat er destijds bij Blokker zelfs een run was ontstaan op strak geveerde wasknijpers.

Ook bij ons verscheen boek 1 uiteindelijk op het nachtkastje. Niet zelf gekocht. Ben je besodemieterd. Eén van de moeders op de school in Spanje waar mijn kinderen slim worden gemaakt had de drie boeken, verpakt in een strakke condoom, voor een bedrag van vijftig euro in de plaatselijke boekwinkel gekocht. Dus moeder 1 had boek 1 uit en toen ging boek 1 naar moeder 2, enzovoort. Mijn vrouw heeft boek 1 helemaal uitgelezen. Niet omdat ze het zo geweldig vond, maar puur om zichzelf te bewijzen dat ze een boek in de Spaanse taal kan lezen. Boek 2 hebben wij nooit gezien, laat staan boek 3.

Behalve de vrouwelijke doelgroep werden ook wij mannen door alle opwindende ophef geprikkeld. Zo ben ook ik vol optimisme aan het spul begonnen. Ik kwam tot aan bladzijde zes van boek 1, waarna ik vol heimwee mijn Donald Duck oppakte, die nog half uitgelezen op de WC lag. Ik heb er verder niet meer in gelezen en het boek aan de kant gemikt. Volgens zeggen heeft onze kat er nog een poosje aan geroken en er vervolgens vol opwinding een plasje over gedaan. Waarna ik moeder 1 dus een nieuw boek 1 mocht geven want die lucht krijg je er nooit meer uit. Ze keek als een boerin met kiespijn, wat bij mij het gevoel gaf dat ze eigenlijk blij was van het boek af te zijn.

Vijftig tinten grijs, gezwam tot op het bot. Ik heb nog even serieus overwogen om de hele serie te doneren aan de Pauselijke Masturbaris van het Vaticaan. Daar hebben ze na alle onthullingen heel erg behoefte aan een nieuw elan. Het gaat die oude kruisenpoetsers vast enorm helpen…

Jan Nicolas

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 1 oktober 2018 by Jan Nicolas in category "Columns