maart 5 2019

Spiegelbeeld

Ik doe mijn ogen open en zie niets. “Ik ben blind!” schiet het even door mij heen. Maar dan besef ik dat het walgelijk vroeg is en gewoon nog pikkedonker. Ondertussen hoor ik het verleidelijke schorre stemgeluid van Katja Schuurman naast me, die mij met een “Goedemorgen schatje, tijd om op te staan” tracht te overreden mijn oh zo heerlijke bed te verlaten.

Ik pak mijn telefoon en druk Katja uit. Voorzichtig, om niet met mijn verkeerde been uit bed te stappen, verlaat ik mijn nachtelijk onderkomen en strompel als een oude vent naar de badkamer. Gek, ‘s ochtends lijkt de badkamer veel verder weg dan ‘s avonds. Ik doe het licht aan en mijn ogen schrikken zich meteen kapot van de felheid van lampen waar ik me ‘s avonds aan erger omdat ze zo weinig licht geven. Ik kom bij de wastafel en dwing mezelf aan te kijken in de spiegel. Een oude man met een gezicht vol vouwen, bloeddoorlopen slaapogen met daaronder wallen waar men in Amsterdam jaloers op is. Het zal wel familie zijn, want ergens zie ik een vage gelijkenis met mezelf.

Ik open de douchecabine, draai de thermokraan open en ga de volle minuut totdat het water warm is op de wc zitten. Rechts, weggepropt in een hoek van de badkamer, staat een bidet. Voor de zoveelste keer vraag ik mij af hoe iemand ooit zijn kont op dat bidet kan krijgen als je geen slangenmens bent. Er is gewoon geen ruimte, of misschien als je niet veel groter bent dan een kind van een jaar of 5. Of is het dan toch bedoeld om je voeten te wassen?

Ik zie het glas van de douchecabine beslaan en begeef mezelf naar de warme stralen. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik een stortdouche heb, zodat ik niet hoef rond te springen om hier en daar een straaltje op te vangen, maar ik kan genieten van een heerlijke waterval van warm water. Na afloop droog ik me af en dat gebeurt, door de aanwezigheid van de wandbrede spiegel, vol in het zicht van mijn spiegelbeeld dat brutaal terugkijkt. Ik zie dat de stokoude kerel in de spiegel plaats heeft gemaakt voor een man van middelbare leeftijd die klaar is om de wereld aan te kunnen.

Ik kijk naar mijn douche en besef dat het niet anders kan dat uit mijn kraan de bron van het eeuwige leven moet zijn gekomen.

Jan Nicolas

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 5 maart 2019 by Jan Nicolas in category "Columns