juni 8 2020

Slavernijverleden

Ik zie borden met ‘Black lives matter’. Ik zie borden met ‘Kijk eens eerlijk in je koloniale spiegel’. Ik zie borden met ‘Schaam je Nederland’. Ik zie borden met ‘Zwarte Piet is slavernij’. Ik zie een zichzelf tot de racismepolitie van de Lage Landen uitgeroepen organisatie ‘Kick out Zwarte Piet’ opduiken zonder dat er ook maar ergens in het land een Zwarte Piet te bekennen is.

Slavernij… Het is bijna 160 jaar geleden dat de slavernij binnen de Nederlandse koloniën werd afgeschaft. De huidige demonstranten hebben het dus veelal over hun bet-, bet-, bet-, bet-, overgrootouders waar zij gerechtigheid voor zoeken. Vaker en vaker wordt het Nederland echter bij elke gelegenheid onder de neus gesmeerd dat wij een verleden hebben als slavenhouders. En ook deze keer is het ‘George Floyd protest’ snel vergeten, als men het kan gaan hebben over het favoriete onderwerp: ons slavernijverleden. Weg is dan elke gedachte aan hoe racistisch de Amerikaanse politie is en wat de laatste woorden van George Floyd waren. Daarvoor in de plaats komt de discussie over het vragen om officiële excuses van de Nederlandse staat en daar achteraan meteen de roep om doekoe.

En natuurlijk moeten straatnamen van ontdekkingsreizigers verdwijnen, moet de Gouden koets onder het mom van restauratie ontdaan worden van alles dat maar riekt naar slavernij, moeten standbeelden van onze vroegere zeehelden tot gruis vermalen worden, schilderijen waarvan men nog maar denkt dat er ergens iets van slavernij op te zien is naar de kelders van de musea verbannen worden en als we dan toch bezig zijn mogen de gevels van de Amsterdamse grachtenpanden worden gesloopt daar deze met slavengeld gefinancierd zijn. Daarbij is in veel landen zo’n demonstratie een ideale gelegenheid om eens lekker aan het plunderen en vernielen te gaan slaan. Even een vette Rolex om je pols schuiven als eerste aanbetaling voor de al zo lang gewenste schadevergoeding.

Natuurlijk, de meeste slaven zijn destijds slecht behandeld en naar de maatstaven van vandaag is slavernij ondenkbaar en ronduit verachtelijk, maar heeft de huidige Nederlandse staat iets onrechtmatigs gedaan? Of de huidige Nederlandse bevolking, laat staan ik persoonlijk? En stel dat Nederland gaat betalen, waar moet het geld dan heen van zo’n schadevergoeding? Ga dat maar eens uitzoeken. Persoonlijk vind ik het onzin om excuses aan te bieden voor iets wat mijn voorvaderen 160 jaar geleden hebben uitgespookt. Zo kan je namelijk wel bezig blijven. Dan wil ik ook graag excuses voor de heksenverbranding van één van mijn voormoeders, als het even kan meteen ook voor de tijd dat mijn voorouders voor Jan Doedel opgesloten zijn geweest in een Veenkolonie voor nooit bewezen landloperij en de meest nederige excuses van de kannibalen die mijn voorvader Johannes op hebben gevreten toen hij zieltjes probeerde te winnen in heidens Afrika.

Daarnaast is het ook nog zo dat de grootste slavenhandelaren de Afrikanen zelf waren. Maar daar hoor je natuurlijk niemand over. Of is slavernij net als het gebruik van het ’N woord’ in de VS? Dat dit alleen is voorbehouden aan ras- of kleurgenoten? Het waren namelijk in eerste instantie de Afrikanen die hun landgenoten met veel liefde en nog meer plezier aan iedereen verkochten die hen een handvol kralen kon geven. Ook ex-slaven hielden slaven die zelf ook weer slaven hielden. Voordat de Westerse slavenhandelaren in Afrika aankwamen, had het continent al een slavengeschiedenis die duizenden jaren terugging. Dat wil niet zeggen dat het dan maar goed is om in slaven te gaan handelen of om slaven te houden. Maar het wil ook niet zeggen dat er meteen maar één schuldige partij is.

Maar waar begint of eindigt deze flauwekul? Moeten de Duitsers van nu ook gaan betalen voor de wandaden van toen? Kunnen we nog iets terugvorderen van de Fransen uit de tijd dat ene Napoleon huishield in ons land? Hoe zit het met de geestelijke schade van 80 jaar oorlog met de Spanjaarden? Germanen zijn ook ooit slaven geweest van Romeinen. Waar blijven dan mijn centen beste Italianen? Of moeten we eerst de pizza gaan boycotten?

Slavernij is verschrikkelijk, maar meteen ook van alle tijden, ook van de tegenwoordige, en zal waarschijnlijk en spijtig genoeg ook altijd blijven bestaan. Maar vooruit, ik ben de moeilijkste niet en ik zeg uit het diepst van mijn hart: ‘Sorry jongens.’ Zo, en nu die maskers op jullie neuzen, 1,5 meter afstand houden en kappen met die levensgevaarlijke, puur egoïstische protesten. Mijn leven ‘matters’ namelijk ook.

Jan Nicolas

Tags: , , , , , , , , , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 8 juni 2020 by Jan Nicolas in category "Columns

43 COMMENTS :

 1. By Christine Hoekstra on

  Is gewoon oud iets waar wij niks van weten

 2. By Lanser on

  En zo is het!! Hou toch eens op met dat gezeur , dus toch een geldkwestie? doe wat met je leven , werk aan jezelf en stap eens uit die slachtofferrol , denken ze nou echt dat ik me niet eens beledigd voel ,
  Voor rasist wordt uitgemaakt? Maar daar ontwikkel je een schild voor! (gepikt van Hans Teeuwen) maar gelukkig is geld de redding blijkbaar…

 3. By wj on

  Racisme is niet oké …daar ben ik het mee eens, maar ook met het bovenstaande. Slavernij bestond inderdaad allang in Afrika voordat de Westerse mens dat ging doen.
  Moeten de piramiden in Egypte dan ook weg?
  Gebouwd door slaven hoor! Enw at te denken van de sex slaven die ons land in worden gebracht met smoesjes? Zijn oer het algemeen geen blanken die dat doen.
  Eerst even goed de geschiedenis van je eigen cultuur onder de loep nemen voor je gaat schreeuwen en vernielen.

 4. By Nel on

  Helemaal mee eens.De problemen van nu zijn veel belangrijker, gezondheid en werk.

 5. By Klaasje Ruiter on

  Dit is precies zoals ik(en velen met mij) er over denken!

 6. By Renate on

  Dit geeft precies weer zoals ik erover denk. Sleep alles er met de haren bij! Op mijn werk worden ‘bruine’ suikerklonten gebruikt…gewoon voor in de koffie/thee. Zouden we die tegenwoordig ook met de gordijnen dicht moeten nuttigen? Eens aan mijn moeder vragen of zij weet wie de opa’s en oma’s waren van die van mij..
  Wie weet kan ik daar nog wel ‘n slaatje uit slaan? Kom op zeg….

 7. By Jan on

  Dit verrekte rotvolk moet regelmatig de knoet voelen. Stelselmatig worden Nederlandse normen en waarden om zeep geholpen. Een grof schandaal. Het ergelijke is dat onze regering hier in meegaat. Buigen voor een schreeuwende en intimiderende minderheid. Ronduit bespottelijk. Vernielingen en plundering is de zwarte kennelijk op het lijf geschreven. Oké, dan moet hij de gevolgen maar voelen

 8. By P.R.Vacquier Droop on

  Mag ik ook even schade vergoeding van de Japanners hebben voor het concentratie verleden van mijn ouders en fam , wat dus ook onder Rasisme valt

 9. By Tineke on

  En zo is dat, nog even en ik moet me gaan verontschuldigen dat ik blank ben!
  Allemaal van die gefrustreerde jongens die nog nooit iets gepresteerd hebben, gaan nu slachtoffertje uithangen.In Afrika hebben ze er nog nooit iets van geleerd, oorlog doodslag en vrouwenverkrachting zijn aan de orde van de dag, ga daar eerst je best maar voor doen.

 10. By Hans Jacobs on

  iedereen mag protesteren tegen onfatsoenlijke behandelingen op basis van uiterlijk. Protesteren is echter iets heel anders dan plunderen en vernielen. In de brand steken van alles wat je tegen komt is verachtelijk.

 11. By bobo1950 on

  het interessert mij geen ene flikker maar als ze het hier niet aanstaat ondanks dat ze leven en teren op andermans zak moeten ze lekker oppleuren en terug gaan naar die heimat

 12. By Rob Geers on

  Mooi geschreven. Volgens mij is het standbeeld ivm afschaffing van de slavernij ook een vorm van excuses . RG

 13. By Dick on

  In Libië heb je nog steeds een slavenmarkt en de Oeigoeren zitten in concentratiekampen.Kindslaven in Afrika enz…Er is volgens mij iets mis en discriminatie van de Holtby gemeenschap door onze Afrikaanse medelanders enz…

 14. By Pieter van Rosse on

  Prachtig verwoord, helaas blijven er mensen die zich niets aantrekken van wat verstandige mensen schrijven of zeggen

 15. By Willem on

  Ze zijn systematisch allerlei zaken naar hen hand te brengen door intimidatie en vooral het dreigen van racisme. Zelfs onze premier Rutten begint hen al te “begrijpen” en heeft al een op hen toegespitste mening over zwarte piet.

 16. By jerry on

  je vergeet nog even de moslims te benoemen die doen tot op heden aan slaven houden uit afrika… hier hoor dus geen een schreeuwende afrikaan over … de enigsten die ze hebben moeten is ons , de rechtse witten, want de linkse witten knielen al voor ze

 17. By F. Mitani on

  Ik woon in Indonesië. Nou als je discriminatie wilt zien moet je hier komen. Molukken en Papua’s nog altijd en hoe donkerder je kleur hoe lager je komaf. Vrouwen doen er hier alles aan om zo wit mogelijk er uit te zien. Ik heb hier150 man onder me en ze noemen me allemaal boss. Mijn vrouw heeft pembantu’s een tuinman en een autowasser. Dat is de hedendaagse slaverenij.

 18. By Anita on

  In Nederlands Indie werd in 1948 pas de slavernij daadwerkelijk afgeschaft. Een jaar voor de soevereiniteits-overdracht. Dus geen 160 jaar maar nog geen krap 75 jaar geleden. En ik wil niet rot doen, maar mensen met een Nederlands Indische achtergrond heb ik niet zien demonstreren.

 19. By Andrew on

  Hier een klein voorbeeld van blanke slaven handel.

  Ik sluit me volledig aan met bovenstaande. Kop op wel leven in het hier en nu en niet honderden jaren terug.

  Gr,

 20. By Ria Schoo kipping on

  Ik ben het hier volledig mee eens! Ik had het zelf geschreven willen hebben!
  We verliezen de werkelijkheid uit het oog. Er zijn altijd mensen die al op straat
  staan als er iets te demonstreren valt! Diep nadenken, Ho maar!

 21. By Stennis on

  Precies… De slaven van nu fabriceren je sneakers en je meuk van de Primark. Maar dat is wel het laatste waar je aan denkt al je je gediscrimineerd voelt. Laat het verleden voor wat het is. Ga er niet aan sleutelen. Je zet geen Instagramfilter op geschiedenis…

 22. By Jan on

  Geef je volkomen gelijk en helemaal waar

 23. By Mjk on

  Prima verwoording. Elk land heeft wel iets gehad of gedaan in de slavenhandel. Dus elk land kan nu een schadevergoeding gaan vragen aan een ander land.
  Tegenwoordig noemen we het geen slaven meer maar als er een vacature staat om Personal assistent te worden voor een leuk bedrag, staan er honderden in de rij om te solliciteren. Mogen ze de hele dag koffie halen en van alles regelen wat opgedragen wordt.
  95% is gewoon meeloper en denken zelf niet na. Helaas.
  De meeste sprekers op het podium denken dat ze met hun geklets de nieuwe veranderaar zijn geworden.

 24. By jan joorse on

  Ik word steeds somberder over mijn land. Waar gaan wij heen nu Rutte ook op rug ligt met zwarte Piet. Lekker gedaan. Zelfs hij gaat ons verlogenen ivm zetel verlies. Ik vraag mij af waar deze mensen mee bezig zijn. Nederland kapot maken onder het mom van dicriminatie. Ik weet een ding zeker. Ze kweken zo de discriminatie en bedankt Rutte. Goed voorbeeld.jan joorde

 25. By Dennis Collins on

  Echt een goed doordacht stuk dat met de nodige relativiteit is geschreven.

 26. By Marian on

  Zo goed verwoord! En nu ophouden met die protesten!

 27. By Willem middelkoops on

  De Ashanti Ghanezen waren generaties na generaties slavenhandelaren. En laat nou Akwasi volgens eigen zeggen in een Volkskrant intervieuw zeggen dat zijn voorouders de arme Ghanezen tot slaaf maakten en verkochten aan de blanken .

 28. By Jokes on

  Dit is een column precies zoals ik hem zou schrijven en precies zoals ik al jaren denk en vertel. In de aanloop naar de 21e eeuw is er op heel de wereld veel leed veroorzaakt door allerlei onlusten. Ik verwijs meestal ook naar de huidige slavernij die nog plaatsvindt in diverse landen. (Afrika, Midden Oosten, Verre Oosten, Oostblok etc.). Dit soort columns MOETEN we blijven schrijven.

 29. By Peter on

  Nederland is ontstaan door de friezen en derhalve blanke orgine tel daarbij op wat gaven wij terug, huisvesting, gratis geld, educatie etc.

 30. By Werner Gebhart on

  Ja, waar begint het(is al gebeurd) en waar(in) eindigt het. Een hele gevaarlijke zaak. Ontkennen helpt niet, maar enig overtuigend mededogen over de situatie in Srebrenica hoor ik nix over. Het Turks Koerdische conflict doet ook niemand iets aan. Thuis kijken we of een sollicitant M of V is. Het anti racisme gebeuren is idd ziek en doe er echt niet aan mee. Het gaat om discriminatie en we moeten het zieke VS gedrag echt niet gaan kopiëren. Geef daar iedereen een vuurwapen maar wij moeten begrijpen dat we in Europa wonen. Oh ja wij hebben de US gemaakt 🙁

 31. By Rob Pelt on

  Goed om te lezen! Voortschrijdend( of bevestigend) inzicht…

 32. By Korbmacher on

  Als zich nu eenieder die zich op welke manier dan ook betrokken voelt bij het slavernijgebeuren zich bij elkaar pakt en vertrekt naar land van herkomst zou het in ONS land met ONZE gebruiken een stuk rustiger leven zijn.

 33. By E. Breuls on

  En … er is nog genoeg slavernij in 2020 waar mensen NU wel zelf iets aan kunnen veranderen door zelf actie te ondernemen of iets te doen of juist te laten. Dus i.p.v. protesteren ZELF …….

 34. By Ekke Plasschaert on

  Een waar woord. Laten we niet steeds achterom kijken maar kijken naar de toekomst. Wat achter ons ligt kunnen we niet veranderen ook al zijn we het er niet mee eens. Maar door naar de toekomst te kijken kunnen we zorgen dat dit niet meer voorkomt.

 35. By Wendy on

  De spijker op z’n kop! Mooi verwoord, dank!

Comments are closed.