augustus 26 2019

Sambal bij?

De katten hebben de kipfilet die door de nasi moest en de marinade opzuigende kipstukjes voor de saté opgevreten. Omdat ik die harde brokjes van mijn katten met mijn kronen niet kan kauwen, maar meer nog omdat wij ons helemaal verheugd hadden op deze oosterse lekkernij, heb ik dus maar snel even nasi gehaald bij de plaatselijke Chinees. Nu begrijp ik ook wel dat een Spaanse Chinees iets heel anders is dan een Nederlandse Chinees. Ten eerste spreken Spaanse Chinezen in de regel Spaans en Nederlandse Chinezen Nederlands. Sommigen spreken ook Chinees. Of Mandarijn. Of Kantonees. Ik kan die talen nooit zo goed uit elkaar houden.

Nasi is natuurlijk van oorsprong helemaal geen Chinees gerecht, maar gewoon naar goed oud Chinees gebruik gejat van de Indonesische bevolking. Het kwam de commercieel ingestelde Chineesjes gewoon heel erg goed uit dat ‘wij’ de gerechten uit onze oorspronkelijke kolonie erg smakelijk vonden, want traditioneel Chinees eten behoort niet echt tot de meest smakelijke gerechten van de wereld. Maar even terug naar mijn bak nasi. Of althans, dat wat er voor door moest gaan. Want dan kunnen je ogen nog zo dicht zitten, zelfs een blinde kan zien dat witte rijst met een handvol groene erwtjes, een verdwaald stukje ei en een flintertje ham uit blik, geen ene reet met nasi te maken heeft.

Noem dat dan gewoon ‘witte rijst met een handvol groene erwtjes, een verdwaald stukje ei en een flintertje ham uit blik’, dan weet ik tenminste wat ik meekrijg in die plastic bak. Ik had er saté bij genomen. Saté, overigens gelijktijdig met de nasi uit de Indonesische keuken geroofd, is, mits goed klaargemaakt, door mij niet te weerstaan. Dit was echter een op vlees gelijkende substantie met een prikkertje er doorheen gejast dat dreef in een bruine saus die voor mij het midden hielt tussen babykak en bedorven pindakaas van een onbeduidend eigen merk, klaar gemaakt met een iets te grote hoeveelheid vocht.

Het spreekt voor zich dat ik de hele handel linea recta de container in heb geflikkerd en zelfs mijn katten er niet mee heb willen lastigvallen. Zelfs niet om hen te straffen. Ik kijk mijn vrouw aan en lees mijn gedachte in haar ogen: volgende keer toch de kip wat beter opbergen, of de katten door de nasi draaien… dat kan ook.

Jan Nicolas

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 26 augustus 2019 by Jan Nicolas in category "Columns

1 COMMENTS :

  1. By Marjet Lesk on

    Hele gezellige praatjes en gedachten. Zal dit door geven aan mijn Nederlandse vrienden hier in de USA

Comments are closed.