december 17 2018

Ron Brandsteder allergie

Naast mij gaat een stelletje zitten. Uit Rotterdam, dan wel omgeving. Tenminste, die indruk krijg ik, want ze klinken zoals Jules Deelder klinkt. Maar dan zonder het brilletje, maar met trainingspak. Een Rotterdamse setje die met een weet-ik-veel-hoeveel-de-hands Fordje, een knal gele, naar mijn dorpje zijn gekomen. Ze hebben beide een colaatje genomen. Ze zien er beide ook een beetje truttig uit. Of burgerlijk. Of eigenlijk helemaal niet.

Ik neem een slokje van mijn koffie en bekijk het stel eens goed. Eén blik is voldoende om mij het gevoel te geven dat ze ooit met één van de laatste Honeymoonquizzen hebben meegedaan. Typisch van die Ron Brandsteder tiepjes: braaf, gehoorzaam en met de standaard ‘bord op schoot zondagavondseks’. Aangezien ik een ongelooflijke pesthekel heb aan die Brandsteder, altijd al gehad ook, moet ik bij het aanschouwen van dit stelletje steeds aan dat stompzinnige programma denken. Ik krijg dan ook meteen last van irritatiebultjes. Soms vraag ik me wel eens af wat mij nou eigenlijk irriteert aan die gozer. Nou, daar kan ik heel kort in zijn, zo’n beetje alles.

Ik irriteer me aan zijn arrogante, altijd zwetende hoofd, zijn houding, zijn altijd leuk willen zijn, dat stompzinnige nep lachje van hem, de manier waarop hij dat zoontje van hem over het paard heeft gesmeten, kortom, ik vind hem een vreselijke kwal. En als ultiem bewijs voor mijn stelling is het belangrijk te weten dat hij ooit met Patty Brard getrouwd is geweest. En echt, dan ben je een heel eind heen als man.

De Honeymoonquiz. Nog steeds begrijp ik de benaming ‘quiz’ niet helemaal. Ik bedoel, wat is er quizerig aan om een dame, vaak met iets te dikke bips, vol enthousiasme in de tomatensoep te pleuren. En dan niet één keer, maar twee, drie of heel veel keren. Net zolang totdat Brandsteder vond dat ze er ‘leuk spontaan op stonden’. En daarna die verrekte toren van Pisa, waarbij het van belang is dat alle houten bruidsparen op de toren worden gezet voordat die omlazert.

Dat spel heb ik ooit nog van mijn schoonmoeder gekregen. Ik hou sindsdien niet meer van mijn schoonmoeder. Dat was voor mij de ultieme druppel.

Jan Nicolas

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 17 december 2018 by Jan Nicolas in category "Columns