Meester van het korte verhaal en ‘dikkeboeken schrijver’

Jan Nicolas (Amsterdam, 1965), is een Nederlands schrijver en columnist. Met diverse publicaties van columns en korte verhalen in verschillende media, heeft Jan in korte tijd naam gemaakt als een schrijver van makkelijk te lezen verhalen, waarin realiteit, fictie, humor en verdriet elkaar in rap tempo afwisselen.

Debuut
In december 2018 debuteerde hij als auteur met de in eigen beheer uitgegeven verhalenbundel Pittig, waarin hij middels korte verhalen zijn licht laat schijnen over actuele gebeurtenissen en op zijn eigen unieke wijze de hilariteit van het dagelijks leven aantoont. Met de fantasy thriller De koningsdochter maakt hij een succesvolle debuut als schrijver van thrillers, waarbij het bijna zeker is dat dit debuut een begin is van een permanente stroom thrillers, hetzij fantasy, hetzij literair, van een schrijver die onverwachte gedragingen weet te combineren met dagelijkse gewoonten en, als het even kan, een verrassende ontknoping.

Jan Nicolas
Pittig
Met zijn boek Pittig, waarin hij op zijn eigen unieke wijze in, zoals hij dat zelf noemt, ‘schijfseltjes’, de hilariteit van het dagelijks leven aantoont, laat schrijver Jan Nicolas weer eens blijken de meester van het korte verhaal te zijn.
€24,90 Paperback

Biografie
Jan Nicolas wordt op 15 juni 1965 in Amsterdam geboren, maar groeit op in het Brabantse Bergen op Zoom. In 2000 emigreert hij naar Spanje, waar hij, met vrouw en op dat moment één zoon, in het Catalaanse Blanes gaat wonen. Later verhuist hij, via een korte tussenstop aan de Costa del Sol en Zuid Nederland, naar de Costa Blanca. In Nederland is Jan het typische voorbeeld van twaalf banen, dertien ongelukken. Pas in Spanje durft hij toe te geven aan een al lang sluimerende passie; het schrijven van verhalen.

Dat Jan op school liever naar buiten keek en fantaseerde over de mooiste avonturen, dan zijn aandacht bij zijn boeken te houden, is terug te zien aan zijn Nederlands. Juist dat feit heeft hem er steeds van weerhouden om toe te geven aan zijn passie, tot hij op een dag inzag dat het totaal niet belangrijk was of hij hier en daar een D schreef als het een T moest zijn, of andersom. Zolang hij zijn werk steeds liet nalezen door iemand die wél had opgelet op school, was er eigenlijk nog weinig dat hem tegen kon houden. En zo schreef hij in oktober 2000 zijn eerste, veel te lange, column. Elke column werd echter steeds een beetje korter en beknopter, en stilaan kreeg hij de kunst van het weglaten onder de knie.

Daar waar hij in eerste instantie zijn columns publiceerde op een haastig in het leven geroepen blog en, tegen een zeer geringe vergoeding in kleine, vaak plaatselijk uitgebrachte weekblaadjes in Nederland, kwam alles in een stroomversnelling door de komst van Facebook. In 2008 kreeg hij zijn eerste redelijk betaalde opdracht en in 2010 werd hij uitgenodigd om periodiek columns te schrijven voor Metronieuws.nl. Daar kwam in 2015 een vaste column in het inmiddels ter ziele gegane glossy magazine Viva! bij en later ook een eigen gedichtenrubriek in het zelfde magazine. In 2018 besluit hij zijn columns en korte verhalen te bundelen en deze uit te geven onder de titel Pittig.

Het publiceren van een bundel is één ding, het schrijven én publiceren van een boek is iets heel anders. Maar al sinds zijn jeugd was dat juist de droom van Jan Nicolas. Het duurde toch nog heel wat jaren voordat Jan het aandurfde om het verhaal, dat al zolang in zijn hoofd zat, aan het papier toe te vertrouwen. Tot september 2017. Hij startte zijn computer op, ging zitten en begon te schrijven. Het was alsof het boek zelf gewacht had op dit moment, op het moment dat Jan er klaar voor was. Vlak voor de publicatie van Pittig was het manuscript van De koningsdochter klaar. Wat resteerde was de noodzakelijke controle op schrijf- en taalfouten en het vinden van een uitgever die net zo enthousiast was als Jan.

Jan wil met zijn boek De koningsdochter niet alleen aandacht vragen voor mensen met dyslexie, maar meteen ook aantonen dat het zelfs mensen die ‘leesblind’ zijn, niets in de weg hoeft te staan om een boek te schrijven dat niet meteen vol staat met schrijffouten, maar gewoon heel goed leesbaar is en het zelfs in zich kan hebben om een heuse bestseller te worden. Het boek De koningsdochter is een spannende thriller van 369 pagina’s, vol onverwachte plotwendingen, heerlijke momenten van horror, overgoten met een vleugje erotiek. De koningsdochter is zeker geen zoetsappig sprookje, maar een absolute must have voor de liefhebber van spannende thrillers met onverwachte wendingen.