november 14 2019

Open brief aan Sint Nicolaas

Hoogwaardige Excellentie Sint Nicolaas,

In de eerste plaats wil ik u laten weten dat ik wederom heel lief ben geweest dit jaar. Soms heb ik wel een beetje grote mond gehad en ik heb weleens een verhaaltje geschreven waar u zich denk ik aangenaam voor zou schamen, maar na afloop heb ik wel braaf elke keer mijn mond gewassen met zeep en weet ik veel hoeveel ‘wees gegroetjes’ gemompeld.

Ik wil u dan ook vragen, lieve Sint, of u ook naar mij een cadeautje komt brengen. Ik ben namelijk rond uw verjaardag niet in Nederland, maar resideer al twintig jaar in uw thuisland, dus kan ik mij zo voorstellen dat even langskomen voor u wat lastig is. Maar eerlijk is eerlijk, daar heeft u nooit iets van gezegd als u het had over lief zijn. En geen grapjes zoals vorig jaar graag alstublieft, toen ik als cadeautje een verdomd lekker wijf vroeg en mijn vrouw de volgende dag wakker werd in een doos, met een grote strik erom, die midden in mijn woonkamer stond.

Brengt me bij een ander punt Monseigneur Klaas. Waarom gaat u eigenlijk nog naar Nederland? Uw medewerkers zien ze daar steeds minder zitten en ik denk dat u binnen enkele jaren zelf opgeofferd zult worden ten voordele van het offerfeest. Laat ze lekker met zijn allen de hik krijgen in Nederland en draai uw stoomtrein gewoon om. Als alternatief adviseer ik u om het een keertje in het altijd leuke Zuid Afrika te proberen. Het is echt niet heel moeilijk te vinden, hoor Sint. Gewoon de andere kant op varen en na een tijdje bent u er. Zuid Afrika is ook zoveel prettiger om uw feest te vieren. Het weer is er in de Europese winter beter, want dan begint daar de zomer, dus de kindertjes kunnen u gewoon, terwijl ze zandkastelen bouwen of een ijsje eten, opwachten op het strand.

Die Pietendiscussie is dan ook meteen voorbij, want in Afrika voert zwart nogal de boventoon. U kunt dus eigenlijk het beste gewoon het vliegtuig pakken en daar snel even overwippen op een bootje. Doet u net of u ‘helemaal uit Spanje bent gekomen met de boot’. Lachen toch? Uw Pieten laat u gewoon lekker thuis, want u krijgt, vrees ik, nooit al die donkere knapen het vliegtuig in zonder dat iemand daar vraagtekens bij gaat zetten. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, want u stapt in Afrika willekeurig welk uitzendbureau binnen, vraagt om 1000 donkere knapen die u een week of twee uit de brand helpen en voor u het weet staan ze in rijen van 3 opgesteld. En voor dat paard charteren we eenvoudig een tamme zebra. Die zijn al zwart/wit van zichzelf, dus die vragen bent u dan alvast maar voor.

Ik zou als te charteren werknemers trouwens wel de voorkeur uitspreken voor die jongens van de San, de Bosjesmannen. Die zijn ook grappig, net als uw Pieten, maar hebben het voordeel dat ze zo klein zijn. Daar propt u er makkelijk drie tegelijk van door een schoorsteen. En bent u dus drie keer zo snel klaar. Daarbij heeft u in Zuid Afrika geen last van een taalbarrière, want ze spreken daar gewoon Nederlands. Nou ja, een soort van Nederlands, eigenlijk meer het soort Nederlands wat in Nederland door een dronken peuter van drie wordt gesproken. Dus ook als u onverhoopt seniel mocht worden begrijpt u ze nog. Sterker nog, hoe senieler u wordt, hoe beter u ze gaat begrijpen.

Hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik er van overtuigd ben dat u Nederland maar eens een paar jaartjes over moet slaan. Ze willen geen Pieten, dan ook geen Sint. Een beetje op die manier. En kijk, als u dan toch omkeert, kunt u meteen even bij mij langskomen om mijn cadeautje te brengen. Een soort win, win situatie. Voor mij dan. Persoonlijk maakt het mij trouwens weinig uit wat voor kleur een Piet heeft hoor, maar als het is om u naar mijn Spaanse hutje te lokken ben ik absoluut tegen, of voor, of allebei.

Nou lieve Sint, zullen we afspreken dat we elkaar zien in Benissa een paar dagen voor uw verjaardag? Ga ik alvast de schoorsteen vegen en liedjes oefenen.

Vriendelijke groeten,

Jan Nicolas

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 14 november 2019 by Jan Nicolas in category "Columns