augustus 21 2019

Open brief aan Donald Trump

Geachte meneer de President van Amerika, beste Donald,

Nu Denemarken nogal kinderachtig heeft gereageerd op uw serieus bedoelde verzoek om de Denen van het nietszeggende Groenland af te helpen, waarbij u nog geld toe wilde geven ook, heb ik wellicht een beter alternatief voor u.

U weet waarschijnlijk dat New York tot 1664 Nederlands grondbezit was tot het door de lafhartige Engelsen van ons werd gestolen. Onze ook in uw land beroemde landgenoot Peter Stuyvesant had nog geen twintig jaar daarvoor het bestuur overgenomen van Wim Kieft (niet te verwarren met de voetballer). De heer Stuyvesant werd door de slinkse Engelsen een rad voor ogen gedraaid en voor hij goed en wel wist wat er gebeurde, hadden de rooinekken New York in hun bezit en zat Nederland met Suriname opgescheept.

Welnu, u zult als geen ander begrijpen dat dit onrecht nog steeds zorgt voor slapeloze nachten bij veel Nederlanders. Dit is waarom ik de mening ben toegedaan dat het niet meer dan logisch en daarmee terecht is dat u, als leider van de wereld, het ons gedane onrecht, na meer dan 350 jaar, terugdraait en New York de naam geeft die het hoort te hebben, namelijk Nieuw Amsterdam. Nieuw Amsterdam wordt dan een stukje Nederland binnen De Verenigde Staten van Amerika, zo’n beetje als San Marino in Italië of Vaticaanstad in Rome om maar iets te noemen. Nederland geeft u dan op haar beurt, als dank voor de genomen moeite, Suriname.

Nu hoor ik u bijna denken; “Suriname? Wat moet ik daar nu mee?” Welnu, als u weet dat Suriname over meer kostbare grondstoffen beschikt dan Groenland, terwijl u niet eens door meters dik ijs hoeft te gaan om het allemaal te winnen, begrijpt u meteen uw voordeel. Daarbij ligt Suriname veel dichter bij uw Verenigde Staten, waardoor u meteen meer druk kunt uitoefenen op dat vervelende mannetje in Venezuela. Een land overigens waar het ook stikt van de olie, maar dat terzijde. Als u dan ook nog eens beseft dat Suriname ‘much bigger’ is dan Groenland en uw land hierdoor dus nog groter wordt, denk ik dat, mocht van enig bezwaar van uw kant enige sprake zijn, dit bezwaar als Groenlandse sneeuw voor de zon verdwenen is.

Mocht u interesse hebben in de vooral voor u aantrekkelijke ruil van grondgebieden, verneem ik dat graag per omgaande, zodat ik alle betrokken partijen tijdig kan informeren. Het spreekt hierbij voor zich dat ik een kleine, doch passende vergoeding voor mijn diensten bij voorbaat graag tegemoet wil zien.

In vertrouwen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, verblijf ik,

Hoogachtend,

Jan Nicolas

P.S.: Waarschijnlijk zullen enkele van uw adviseurs u vertellen dat Suriname al sinds 25 november 1975 onafhankelijk is van Nederland. Daar Groenland ook niet echt van Denemarken is, lijkt mij dat deze kleinigheid geen enkele belemmering hoeft te zijn om de grondruil doorgang te verlenen.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 21 augustus 2019 by Jan Nicolas in category "Columns