maart 4 2019

Nuttig dier

Op de middelbare school kreeg ik ooit te horen dat er twee soorten dieren waren: nuttige en schadelijke. Nuttige dieren waren volgens de lerares biologie dieren die voor het karretje van het menselijk welzijn gespannen konden worden. Dieren die je kon opeten of tewerkstellen. Of kaalscheren zodat oma truien kon breien. Schadelijke dieren waren dieren die binnen deze context hinderlijk in de weg liepen. Die niet wilden luisteren of op andere wijze de nuttige menselijke doelstellingen probeerden te saboteren. Bijvoorbeeld door van voedsel te houden dat ook door mensen wordt begeerd. Stoute dieren dus eigenlijk.

Deze voorstelling van zaken maakte toen al op mij een geforceerde en eenzijdige indruk en ik vroeg mij al dagdromend af of er ook dieren zijn die in geen van de beide categorieën passen, die dus niet nuttig zijn, maar ook niet schadelijk. Huisdieren misschien, bijvoorbeeld honden. Het nut van de hond stond (en staat me eigenlijk nog steeds) niet direct duidelijk voor de geest. Je moet er aan de voorkant steeds voedsel in proppen en na verloop van tijd komt het er aan de andere kant weer uit. Tijdens het verblijf in de hond heeft het wel degelijk een bewerking ondergaan, maar van een nuttig product is mijns inziens geen sprake.

Daarbij komt nog dat honden weigeren hun ‘product’ in het toilet te deponeren. Maar misschien zijn ze gewoon te dom om het te leren, schaken kunnen ze immers ook niet. Als je iets weggooit omdat je er van af wil, bijvoorbeeld een stok, dan begrijpen ze het niet en komen hem terugbrengen. Daarbij steevast rete irritant kwispelend met iets waarvan ze zelf ook niet helemaal begrijpen waarom dat aan hun reet hangt. Verder mankeert er iets aan hun gezichtsvermogen. Niet zelden verwarren ze je been met een soortgenoot en vangen en public met de paring aan. Daar schiet je al evenmin iets mee op en je been wordt er vies van. Nee, qua nuttigheid leek het me met de hond droevig gesteld.

Als hij dood is kan je van zijn vacht wellicht nog een bontjas maken, maar volgens mij krijg je die lucht er nooit helemaal uit. Laat staan het ongedierte. En hoe zit het met de schadelijkheid? In een tijdschrift heb ik gelezen dat zich op de tong van de hond niet minder dan 24 kinderziektes ophouden. Ik wist niets eens dat er 24 kinderziektes bestaan. Als je kinderen hebt kan dat toch wel schadelijke effecten hebben lijkt me zo.

Maar die ziektekiemen leven ook, dat heb ik door een microscoop zelf ooit mogen aanschouwen. Dus zijn dat dan eigenlijk ook geen dieren? Goed, misschien wat klein uitgevallen, maar toch. Hoe groot moet je zijn om voor dier door te kunnen gaan, wat zijn de minimumeisen? En die kinderen, hoe staat het dáár mee qua nuttigheid? En…

Toen werd ik bruut uit mijn overpeinzingen gerukt door de lerares, die me ongemerkt had beslopen. Ze wees op mijn lege schrift en vroeg waarom ik geen aantekeningen had gemaakt over de nuttige en schadelijke dieren. Tja, waarom eigenlijk niet?

Ik vermoed dat ze toen al dacht dat ik nooit een nuttig dier zou worden. En daar had ze natuurlijk wel een beetje gelijk in.

Jan Nicolas

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 4 maart 2019 by Jan Nicolas in category "Columns