maart 6 2020

Nieuwe bril

Ik heb een nieuwe bril. En ik kan er nog door kijken ook. Dat klinkt heel logisch, want daar neem je tenslotte een bril voor. Maar na mijn laatste Specsavers ervaring in het Spaanse Calpe is dat echter niet zo logisch als het lijkt. Daar kreeg ik een ijzerdraadje met twee glazen waarmee ik dichtbij blinder was dan Jules de Korte en Stevie Wonder bij elkaar. Veraf trouwens ook.

Dus een andere brillenwinkel gezocht én gevonden. Nu is Robin Look de klos. Dit is een Duitse organisatie die door heel Europa paddenstoelen de grond uit laat ploppen en daar brillenwinkeltjes van maakt. En met de gedachte dat Duits degelijk behoort te zijn, stap ik vol vertrouwen naar binnen. Na mijn Specsaversprobleem uit de doeken te hebben gedaan, worden mijn ogen getest. Die zijn dus achteruit gegaan ten opzichte van de Specsaverstest. Wat op zich een groot wonden is, want daar had ik mijn laatste bril twee maanden geleden aangeschaft.

Na de test begint het brillenpassen: brilletje op, brilletje af. De leuke gaan links, de niet leuke naar rechts. Totdat dochterlief alle brillen door elkaar husselt en het op en af zetten van voor af aan kan beginnen. Uiteindelijk kies ik voor een intelligent ogende, nogal groot uitgevallen, zwart kunststof geval, type studentenbril, met de achterliggende gedachte dat als studeren niet aan mij is besteed, ik de slimme uitstraling gewoon koop. Het helpt geen zak. Ik zie er ook niet echt slimmer uit.

Mijn vrouw is gelukkig meegegaan en ik neem me voor dat haar beslissing doorslaggevend zal zijn. Tenslotte moet zij er tegenaan kijken. Ik er alleen doorheen. “En?” vraag ik. “Wat denk je van zo’n zwarte studentenbril?” Haar antwoord is een echt vrouwenantwoord; “Ja, is weer eens wat anders, hè.” Het wordt dus de zwarte. Een weekje later kan ik de nieuwe bril ophalen en met mijn nieuwe bril op ga ik huiswaarts. Thuis aangekomen kijkt mijn vrouw me aan en zegt; “Is toch wel erg groot hoor, die bril.”
De volgende dag hoor ik; “Als je aan komt lopen zie je eerst heel veel bril en dan pas jou.”
Ik zeg dat het gewoon wennen is.
“Die bril geeft je een streng uiterlijk.”
Ik kijk haar aan en maak er maar een grapje over.
“Alsof er een andere man naast me zit.”
De grapjes komen nu wat geforceerd mijn keel uit.
“Waarom heb je die bril eigenlijk genomen? Hij staat je echt voor geen meter.”
Ik check de openingstijden van de brillenwinkel.

Gisteren heb ik mijn nieuwe nieuwste nieuwe bril opgehaald. Het is een vergelijkbaar model met welke ik gewoonlijk op mijn neus pleeg te zetten. Ik kom thuis, nieuwe bril op. Geen hond die het ziet.

Jan Nicolas

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 6 maart 2020 by Jan Nicolas in category "Columns