september 7 2019

Marktwandeling

Het heeft vannacht geregend en dat geeft meteen een bepaalde frisheid aan de vroege ochtend. Na een lange periode van verstikkende hitte, is dit dan ook een welkome verademing. Vooral omdat ik op doktersadvies elke ochtend een fikse wandeling moet maken.

Op 50 meter van mijn woning kom ik bij de altijd lastige beslissing: Ga ik links- of rechtsaf? Dit lijkt wellicht iets dat eenvoudig te beslissen is, maar linksaf is Spaans vlak en rechtsaf is een helling die niet zou misstaan in een stevige bergetappe van de op dit moment door het land trekkende wielerwedstrijd ‘Vuelta a España’. Ik bruis echter van de energie deze ochtend en besluit voor de steile helling te gaan, met als resultaat dat ik in een perfecte imitatie van een stoomlocomotief bovenkom. Ik heb geen tijd, laat staan zin, om op adem te komen en vervolg mijn weg over het vals plat van het historische gedeelte van ‘mijn’ dorpje Benissa.

Mijn weg gaat door smalle straatjes met geveltjes die daar al een paar honderd jaar staan. Straatjes die allemaal genoemd zijn naar heiligen en hier en daar een schijnheilige. Ik kom zo in het gezellige centrum, waar het vooral op zaterdagen al vroeg een drukte van belang is door de weekmarkt, die mensen van heinde en verre naar het dorp trekt. Het valt mij elke keer weer op dat het aandeel mannelijke boodschappers groot is en de vrouwen van Benissa zich tegoed doen aan de plaatselijke specialiteiten op de diverse terrasjes. Ja, de vrouwen van Benissa hebben de knoet er flink onder blijkt maar weer. Ik denk dat ik mijn zonen voorzichtig moet adviseren om toch vooral een vrouw ‘van buiten’ te kiezen.

Ik kijk naar de kraampjes en zie veel aanbieders van vers fruit en nog versere groente. Veel fruit is in twee helften gesneden, om duidelijk te maken dat het toch echt vers is. Ik vraag mij onwillekeurig af hoe vaak de groenteman een vrucht pakt om deze te splitsen, want zo heel erg lang blijft de frisse uitstraling volgens mij niet gehandhaafd. Op een andere kraam heeft de marktkoopman zijn handel eenvoudig uitgestort op zijn kraam. Als ik dichterbij kom zie ik dat het ondergoed betreft, in alle soorten, maten en kleuren. Hier zijn het met name vrouwen die zich een weg worstelen door de stapel lingerie en als ze iets hebben gevonden waarvan ze denken dat het met flink wringen kan passen, wordt het stukje textiel nauwkeurig aan een streng warenonderzoek onderworpen. Ik zie ook een man driftig zoeken naar iets van zijn gading. Ach ja, ieder zijn ding.

Ik word aangesproken door een standwerker die een wondermiddel heeft om leren schoenen weer als nieuw te laten zijn. Hij vraagt of ik één van mijn schoenen gratis wil laten behandelen. Omdat ik mezelf niet echt zie lopen met één ‘nieuwe’ en één duidelijk verouderde schoen, sla ik beleefd mijn beurt over. Daarbij wil ik het mijn suède stappers niet aandoen om in aanraking te komen met een onduidelijk chemisch goedje. Ik ruik de viskraam al van verre en hou meer dan bewust mijn adem in bij het passeren. Misschien moet de visboer eens een voorbeeld aan de groenteboer van even verderop nemen en zijn vissen in twee stukken snijden om de versheid te bewijzen. Maar aan de lucht te oordelen is het misschien toch ook weer niet zo’n heel erg goed plan.

Een moeder staat het zwaar uit te leggen tegen een andere moeder, ondertussen haar kroost uit het oog verliezend. Die verveelt zich klaarblijkelijk en besluit uit zijn wagentje te stappen om het vervolgens als raceauto te gebruiken. Heen en weer gaat het wagentje tot het de finish bereikt tegen de marktkraam, waar de aldaar propvol gestouwde bakken met kruiden de schok niet kunnen weerstaan, met gevolg dat een mix van exotische geuren zich verzamelt in het wagentje.

Het blijft toch elke keer weer een speciale belevenis als heethoofdige Spanjaarden, onder het genot van de meest fantasierijke scheldwoorden met elkaar in discussie gaan. Met de heerlijke geur van kaneel, vanille en andere oosterse geuren in mijn neus, vervolg ik mijn weg. Nog een kwartiertje, dan heb ik weer aan mijn medische verplichtingen voldaan.

Jan Nicolas

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 7 september 2019 by Jan Nicolas in category "Columns