januari 11 2020

Kratjes bier en shoarmabroodjes

Ik ben ooit taxichauffeur geweest. Het was een bijbaantje dat in die tijd nog leuk opleverde. Ik deed dit voornamelijk in de lucratieve weekenden en dan vooral in de nachtelijke uurtjes. Het lucratieve zat vooral in de fooi. En de hoogte van de fooi bepaalde een chauffeur grotendeels zelf. Even de deur openhouden leverde al snel een gulden op en een vriendelijk praatje nog iets meer. Het op zich magere salaris werd op die manier vaak verdubbeld.

Het spreekt voor zich dat ik vooral mensen naar de plaatselijke horeca mocht brengen om hen aan het einde van een gezellige avond daar ook weer op te halen. Vaak waren het vaste klanten en wist ik vooraf wat ik zo’n beetje kon verwachten. Zo was er een man die bij binnenkomst op zijn vaste kruk ging zitten en zich dan helemaal vol begon te gooien. Tegen sluitingstijd zat het mannetje aan zijn limiet en was hij dusdanig lam dat van zelfstandig lopen geen sprake meer kon zijn. En dan mocht de taxi komen om hem veilig thuis te brengen. Bij binnenkomst liet dronkenloetje je eerst even wachten omdat hij wilde voorkomen dat hij op de achterbank van de taxi zou pissen. Dat deed hij dus eerst even op de barkruk, waar de warme zeik op de grond drupte nadat hij zich van zijn kruk liet glijden. Samen met de barman sleepte ik hem naar de taxi om hem vervolgens voor zijn huisdeur op de stoep te plaatsen.

Maar er waren ook passagiers die ik nog nooit gezien had. Dat was vaak het geval als er een taxi besteld werd door een shoarmazaak. Dan wist ik eigenlijk nooit wie of wat ik kon verwachten. Vaak was het goed volk, soms ook agressieve dronkenlappen. Op een nacht mocht ik vier mannen op gaan halen bij de ‘shoarmaboer’. Ze zagen er nogal ruig uit en hadden hem behoorlijk hangen. Mijn ervaring was om geen commentaar te leveren en hen rustig rijdend naar hun bestemming te brengen. Zelfs de grootste kerels houden hun ogen niet open in een rustig rijdende diesel, als ze zelf beneveld zijn. En bij hun bestemming was het dan wakker maken, afrekenen en voor ze goed en wel wisten waar ze waren, was ik al weer onderweg.

Ik liep hen vanuit de shoarmazaak voor naar mijn taxi. Bij mijn taxi aangekomen vroegen ze of ik toevallig nog plek had voor een paar kratjes bier en wat shoarmabroodjes. Ik zei niets, maar deed in plaats daarvan mijn kofferbak open om hen de ruimte te tonen. De mannen duwde mij op hun beurt opzij, gingen boven mijn kofferbak hangen en kotste hun maaginhoud leeg.

Ja, het waren leuke tijden.

Jan Nicolas

Tags: , , , , , , , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 11 januari 2020 by Jan Nicolas in category "Columns