augustus 4 2021

Het duo God en Allah

Stel, puur hypothetisch gezien hoor, dat God niet bestaat. Ik bedoel daar verder niets mee en wil ook niemand krenken, laat staan overkomen als onverbeterlijk atheïst, maar het zou natuurlijk per ongeluk zomaar kunnen dat God niet bestaat. Net als dat het ook zomaar zou kunnen dat hij, of zij, wél bestaat.

Maar stel, we gaan uit van de eerste veronderstelling, dat God niet bestaat. Dan bestaat Allah ook niet, want God en Allah zijn min of meer dezelfde persoon. Net zoiets als Sinterklaas en de Kerstman. Zijn precies dezelfde persoon, alleen gelooft de een in Sinterklaas en de ander in de Kerstman. Maar uiteindelijk is het gewoon je vader of opa met het tafelkleed van oma omgeslagen en een rode theemuts op. Als je dat weet dan zou je dus, wederom puur hypothetisch, kunnen stellen dat God eigenlijk niemand minder is dan je vader, of je opa. Al dan niet met tafelkleed en bijpassende theemuts. Want was het niet op de zesde dag dat God besloot de mens te maken, naar zijn evenbeeld? Vanuit dat oogpunt is het gegeven dat een gelovige het over ‘Vader’ heeft als hij over God spreekt ineens niet meer dan logisch.

Het zou ontzettend meteen veel oplossen. Vloeken is niet langer vloeken en veel zaken worden niet langer ‘in naam van’ uitgevoerd. In één klap zijn er bijna geen oorlogen meer, want de meest gebruikte reden om oorlog te voeren wordt hiermee weggeslagen. Islamitische Staat vervalt tot Staat en de animo om jezelf daarvoor op te blazen smelt meteen weg als sneeuw voor de zon. Want wie blaast zich nou op voor een staat? Er zijn zoveel staten, dan kan je wel bezig blijven. Het zou dus op zich niet eens zo slecht zijn als het duo God en Allah niet zouden bestaan. En als ze wel bestaan is dit wellicht het moment voor hen om hun carrière te beëindigen. Elke artiest weet namelijk dat je het beste kunt stoppen op je hoogtepunt en daar zijn deze twee rakkers al even overheen.

Op zich klinkt het allemaal erg paradijslijk, hoewel langs de andere kant wel gerealiseerd moet worden dat de kans groot is dat de LHBTI markt ineens overspoeld wordt met een berg werkeloze LHBTI mannen in een jurk en zal de strijd om de inlijving van Vaticaanstad direct losbarsten. De kerk kan met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid miljardenclaims tegemoet zien van ouders die opgescheept zitten met een berg al dan niet gewenste nakomelingen, omdat ze nu eenmaal geen condoom mochten gebruiken. Bol.com gaat failliet aan retour gezonden Bijbels en wordt aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan valsheid in geschriften of op zijn minst fraude met voorbedachte raden.

Maar dan? Als per ongeluk bewezen wordt dat er geen God bestaat? Geen Allah? Geen Duivel? Geen Shaitan? Wordt de wereld daar dan meteen beter van? Gaan mensen elkaar dan meteen minder haten? Is alle ellende dan meteen verdwenen? Is iedereen dan van de een op de andere dag gelijk? Geen discriminatie meer? Geen racisme? Geen geweld om God weet welke reden? Ik denk het eerlijk gezegd niet. Dus in naam van… laat het maar gewoon zo blijven. Hebben mijn vloeken tenminste ook nog enig nut.

Jan Nicolas

Tags: , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 4 augustus 2021 by Jan Nicolas in category "Columns