december 4 2019

Een jaar van feesten

En zo is het al weer bijna Sinterklaas, staat de Kerstman stiekem om de hoek te wachten tot het zijn beurt is, waarna het oude jaar ingeruild gaat worden voor een vers jaar vol beloftes die vaak niet vervult worden.
 
Daarna even een koning of drie om de kindertjes in zuid Europa op cadeautjes te trakteren, even stilte tot Valentijnsdag aanbreekt om vol romantiek over te gaan in vier dagen feest in met name het zuiden van Nederland tijdens Carnaval. Een paar weken later al is het Pasen, en vreten we ons weer een ongeluk aan chocolade hazen en mega-eieren. Zodra het zonnetje zich wat vaker laat zien vieren we met zijn allen het Pinksterfeest, waarvan niemand precies kan zeggen wát we dan eigenlijk vieren.
 
De zomer zal wel weer warm zijn, althans waar ik resideer. Na de zomer volgen wat onduidelijk feestdagen tot we aankomen op 1 november en zo’n beetje alle heiligen in het zonnetje gezet worden. In de nacht ervoor griezelen we wat af en tracht de jeugd op een voordelige manier de snoeptrommel aan te vullen door eng gekleed deur aan deur te gaan schooien en te dreigen met hel en verdoemenis. Op 11 november is het Sint Maarten, een soort amateur Sinterklaas, die steeds minder aandacht krijgt, omdat het nu eenmaal op die dag ook de elfde van de elfde is en men in het zuiden pleegt te ontwaken van de kater die eerder is opgelopen tijdens de carnavalsdagen, én nachten, in februari.
 
En dan, als de glazen weer vol en nog sneller leeg zijn gemaakt, is het al weer bijna half november en staan duizenden kindertjes blauwbekkend langs de kade van de een of andere haven, Sinterklaasliedjes te zingen ‘omdat hij anders niet komt’. En een paar weken later is het alweer bijna Sinterklaas en begint alle ellende weer van voor af aan. Ik kan nu al bijna niet meer wachten…
 
Jan Nicolas

Tags: , , , , , , , , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 4 december 2019 by Jan Nicolas in category "Columns