november 28 2018

Een dag uit het leven van een eendagsvlieg

Je zal maar worden geboren als eendagsvlieg. Dan weet je in ieder geval dat je de volgende dag niet zal halen. Dat maakt het leven wel meteen erg overzichtelijk. Waarom je druk maken over allerlei zaken? Morgen ben je er toch niet meer. Wie dan leeft, die dan zorgt.

De eendagsvlieg doet eigenlijk ook niet zoveel. Hij wordt geboren, gaat zo snel en zo vaak mogelijk van bil met een andere eendagsvlieg en dat is het. De vrouwtjes leggen vervolgens als een raket de, door het mannetje bevruchte, eitjes en dan kan de uitvaart geregeld worden. Eendagsvliegen kunnen trouwens niet eten. Heeft ook weinig nut als ze het wel zouden kunnen. Voordat de boel fatsoenlijk verteerd is, blaast het beestje zijn laatste adem uit. Geeft alleen maar een hoop gedoe, dus eten is er niet bij.

Laat ik voor het gemak eens een willekeurige dag pakken uit het leven van een eendagsvlieg. Gewoon om je enigszins een idee te geven wat zo’n vlieg, die eigenlijk bar weinig van een vlieg wegheeft, zo’n beetje uitspookt gedurende zijn ultra korte leven. Nadat hij zichzelf moeizaam uit het ei heeft gewurmd, gaat het mannetje, in een grote zwerm met nog veel meer mannetjes, op zoek naar een vrouwtje. Als de mannetjes dan een vrouwtje hebben gevonden, vindt er een ware gangbang plaats. Het eerste mannetje gaat als een waanzinnige tekeer, waarna hij al meteen door een ander ongeduldig wachtend mannetje wordt afgelost. Tot elk mannetje zijn behoeftes bevredigd heeft.

Het vrouwtje laat het allemaal rustig gebeuren. Ze zal er op haar manier wel van genieten. Na de daad sterft het mannetje vrijwel meteen. Het vrouwtje leeft wat langer dan het mannetje. Zij moet namelijk nog even enkele duizenden eitjes uit haar minilijfje persen, maar sterft dan ook. Dat is het einde van een drukke dag, hun enige ook. God moet een bizar gevoel voor humor hebben gehad toen hij dacht; “laat ik eens een beestje scheppen dat niets anders doet dan uit een ei kruipen, neuken, eieren leggen en sterven. En dat alles binnen een dag. Het minnespel als enig levensdoel.”

Dat heeft dan wel weer iets. Je wordt geboren met een allesoverheersende seksuele drang, gaat op zoek naar willekeurig welke vrouw, neemt haar waar en hoe het jou belieft en sterft dan, moe maar zeer voldaan. Eigenlijk zouden ze zo’n beestje beter de copulatievlieg kunnen noemen. Dekt wat meer de lading. Nee, het leven van een eendagsvlieg is zo gek nog niet. Behalve dan als je je dag niet hebt.

Jan Nicolas

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 28 november 2018 by Jan Nicolas in category "Columns