oktober 31 2018

Dierenmanieren

Ik zie op mijn dagelijkse wandeling een paard en een pony gebroederlijk in een wei staan en vraag me af wat dat paard denkt als hij naar de pony kijkt. Denkt dat paard; “Ach, een dwerg, een lilliputter”? En denkt de pony op zijn beurt; “Jeetje, wat een reus”? En stel nou eens dat de pony 20 jaar is en het veel grotere paard 2 jaar, zou het paard dan ‘U’ zeggen tegen de kleine pony? En leven ze altijd zo vreedzaam naast elkaar, zonder zich iets aan te trekken van de duidelijk zichtbare verschillen? Of krijgen die verschillen toch de overhand, waardoor ze de rest van hun leven allebei in een andere hoek van de wei gaan staan?

Verderop zie ik een stier staan kijken naar een kudde koeien. Ik kan zijn gedachten bijna lezen; “Zoooo, wat een uier heeft die ene, en kijk die lekkere kont”. Ik vraag me af of hij een voorkeur zou hebben voor roodbont of zwartbont? “Geil ding hoor, die Rooie die daar staat”. En wat denkt zo’n koe nou? “Leuk, daar heb je Klaartje 25, ik ga er eens lekker bij staan”. Of denkt ze wellicht; “Kijk die trut van een Betsie 77, in dat gekke gevlekte velletje van haar, laat die maar lekker staan”. En als ze zo bij elkaar staan, voelen ze zich dan gelukkig? Vinden ze dat gezellig?

In de straat loopt een man zijn herdershond uit te laten. Een andere man komt hen tegemoet met een poedel aan de riem. Ik zie de herdershond naar de poedel kijken en het lijkt of hij denkt; “Hmmm, lekker Frans typetje”. Maar misschien heb ik het mis en denkt hij; “Ha, ha, kijk die opgedirkte trut”. De herder kijkt naar de overkant waar een pittbull wordt uitgelaten. Zijn gedachte laat zich raden; “Ha, een sportschool typetje”. En als hij verderop een pekinees ziet; “Ach gossie, kijk hem met zijn platte bekkie”. Of de achterop komende boxer met zijn kwijlende bakkes en dat stomme korte stompje aan het eind. Ziet er eigenlijk gewoon niet uit.

Ik zie een musje in de tuin. Zou die mus een kanarie een muzikaal fenomeen vinden of toch een rare uitslover met dat gefluit van hem? En een kraai, zou die bij het zien van een ekster denken; “Mooi pakkie heeft hij aan”? Denkt de gans bij het zien van een pauw; “Het lijkt wel een snol?” Denkt de gup als hij een goudvis ziet; “Wauw, luxe hoor” of vindt hij het een enorme  patser met al dat ‘bling bling’?

Denkt de donkere man als hij tegenover een blanke man zit; “Kijk hem daar zitten, de slavendrijver, met zijn lelijke, bijna doorzichtige huid, grote oren, aardappelneus en dat stomme haar”? En denkt de blanke man dan misschien; “Zooo, die is zwart zeg, en dan die platte neus, dikke lippen en gekke kroeskop”? Of zien ze beide gewoon een mens? Uniek, zoals zij zelf uniek zijn?

En jij, wat denk jij, als je een Chinees, Neger, Marokkaan, Turk, Arabier, Indo, Belg, Duitser, Hindoestaan, Brabander, Fries, Tukker, Volendammer, homo, lesbo of trans ziet? Wat denk je dan? Wat denk je dan echt?

Jan Nicolas

Tags: , , , , , , , , , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 31 oktober 2018 by Jan Nicolas in category "Columns