juni 7 2020

De wereld is blind

Over de hele wereld zie ik mensen massaal de straat op gaan om te demonstreren tegen het lot dat veel kleurlingen treft en Afro-Amerikanen in het bijzonder. Kleurlingen die worden gediscrimineerd en steeds vaker te maken krijgen met extreem politiegeweld, puur en alleen omdat zij zwart zijn.

Nergens op de wereld zie ik iemand demonstreren tegen het lot van aangevallen blanke Zuid-Afrikaanse boeren. Boeren die, vaak samen met alle aanwezige familieleden, op beestachtige wijze vermoord worden, puur en alleen omdat zij blank zijn.

Ik zie op Facebook een foto langskomen van een mooie Zuid-Afrikaanse vrouw. Een foto die door haar geliefde vrijdag op Facebook is gedeeld. Een vrouw, in de vijftig, glunderend en glimlachend in haar hemelsblauwe jurk, met haar linkerarm nonchalant leunend op de rug van haar rieten stoel. Nog diezelfde avond is zij in haar Zuid-Afrikaanse boerderij vermoord. Het betreft een zogenaamde ‘Plaasmoord’. Een van de vele ‘plaasmoorde’ die Zuid-Afrika teistert en waar de wereld haar ogen voor sluit. Haar Facebookaccount is nog open. Men heeft nog geen tijd, of zin, gehad om het account definitief te sluiten. Donderdag om 22.14 uur heeft ze nog twee berichtjes geplaatst. Ongeveer 24 uur vóór haar dood. Het eerste meldde dat er tien ‘farm attacks’ binnen vier dagen hadden plaatsgevonden. Het tweede dat in heel Zuid-Afrika tussen januari en april 128 boerderijen waren aangevallen en achttien blanke boeren vermoord.

Bij het eerste bericht staan 224 reacties die bijna allemaal condoleances zijn. Condoleances die zij nooit zal lezen. Ongemakkelijk surrealisme. Ze werd zaterdagochtend door haar familie in een plas bloed met een verbrijzelde schedel gevonden. Naast haar lag een hamer en ijzeren pijp. Waarom zij is vermoord is algemeen bekend. Omdat zij blank was, omdat zij grond bezat die volgens de zwarte Zuid-Afrikaanse bevolking niet van haar was. Dat haar familie de grond al een paar honderd jaar in het bezit had, ruim voor Shaka Zoeloe besloot Zuid-Afrika binnen te trekken, wordt voor het gemak verzwegen. Ze bezat en droeg vaak een 9mm Astra-pistool maar heeft hem kennelijk niet kunnen gebruiken voor haar verdediging.

In Zuid-Afrika worden blanke boeren met onteigening bedreigd, hun boerderijen aangevallen en velen van hen wreed vermoord, vaak nadat ze urenlang met hooivorken of boormachines zijn gemarteld. Momenteel wordt gemiddeld iedere dag een boerderij aangevallen en om de zeven dagen een boer vermoord. Voorlopig was het oudste slachtoffer dit jaar 89. De afgelopen twee decennia zijn veel blanke boeren geëmigreerd en is de Zuid-Afrikaanse boerenpopulatie met ongeveer de helft tot 30.000 boeren gekrompen. Ik denk aan de periode van de wrede apartheid, toen de wereld zich terecht tegen het racistische regime mobiliseerde. Ik denk aan wat is gebeurd met George Floyd, en weer wordt de wereld gemobiliseerd. Ik denk aan de vrouw die vermoord is. Maar nu is de wereld stil. Want er zou helemaal geen bewijs bestaan dat zij vermoord is omdat zij blank was. Eigenlijk zoals er ook geen bewijs bestaat dat George Floyd vermoord is omdat hij zwart was. Maar beiden zijn wel dood.

De wereld stelt dat de moorden op blanke boeren incidenten zijn en er geen aanwijzingen zijn dat de moorden uit politieke motieven of ideologie worden gepleegd. Daarbij vindt de wereld dat het allemaal wel heel erg wordt opgeklopt. Tenslotte gaat het slechts om enkele incidenten per jaar. Meer dan 19.000 incidenten per jaar om precies te zijn.

Jan Nicolas

Tags: , , , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 7 juni 2020 by Jan Nicolas in category "Columns