december 24 2019

Carnivoors- en tegens

Dat iemand besluit om geen vlees meer te eten, moet die persoon zelf weten. Dat is veelal een bewuste keuze en ook als dat niet zo is, dan respecteer ik die. Langs de andere kant heb ik steeds meer het gevoel dat mijn bewuste keuze om dode dieren te eten niet gerespecteerd wordt. Sterker nog, ik voel me geregeld aangevallen door de antivleesgemeenschap.

Als ik stel dat vlees eten geen misdaad is en niet meteen hoeft te betekenen dat ik een dierenbeul ben, krijg ik als tegenargument dat er prima vleesvervangers zijn. Maar ik wil geen vervanger, ik wil het echte, met bloed doordrenkte lapje rund op mijn bord. En geen in een fabriek gefabriceerd lapje soda dat lijkt op vlees, maar geen vlees is. Zoals een kunstgebit ook heel erg op echte tanden lijkt, maar bij nadere inspectie niets anders is dan een knappe imitatie. En een kunstkerstboom misschien vriendelijker is voor zijn echte neef, maar toch hartstikke nep is en hoeveel busjes dennengeur je ook leegspuit in je woonkamer, dat ding blijft van milieuonvriendelijk kunststof.

Een ander argument is dat dieren voor ons genot geslacht worden. Dat klopt als een zwerende vinger. Dieren gaan massaal naar slachthuizen om daar, al dan niet diervriendelijk, het tijdelijke voor het eeuwige te verwisselen, om niet veel later weer op ons bord te herrijzen, als ware het geslachte dier Jezus himself. Maar bekijk het eens van de andere kant. Veel mensen op deze planeet hebben nu eenmaal een oncontroleerbare vleesbehoefte. Stel dat die groep mensen niet langer hun dagelijkse spiermassa der dieren bij de slager kan halen, maar op jacht met. Ik bedoel, een beetje boer doet al lastig bij het verschijnen van één wolf op de Veluwe die, heel misschien een schaap tot zich kan nemen. Hoe moeilijk gaan die boeren doen als daar ineens 17 miljoen mensen zijn weiland in rennen om zich te goed te doen aan zijn complete kudde schapen, om als toetje Bertha 2 met huis en haar te verslinden? En dan, hoe groot denk je dat die CO2 verspreidende veestapel wordt als er niet hier en daar eentje de stal voor de slagersvitrine verruild?

Dus lieve mensen, laat mij, als overtuigd carnivoor, gewoon dagelijks mijn stukje vlees tot mij nemen. Ik beloof dat ik slechts dode dieren zal eten en de levende met rust zal laten. De nepproducten laat ik dan met liefde liggen voor mijn omnivoorvriendjes. Maar stop alsjeblieft met het opdringen van een mening die ik niet deel en dwing mij niet langer tot het eten van kunstkoeien.

Jan Nicolas

Tags: , , , , , , , , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 24 december 2019 by Jan Nicolas in category "Columns