augustus 20 2021

72 maagden en andere stukken

Het is zo eenvoudig om iemand die er anders uitziet, andersdenkend is of een ander geloof aanhangt te veroordelen. Als een persoon een bepaald geloof aanhangt en dat geloof zegt hem om op vrijdag vis te eten, dan respecteer je dat. Al hou je zelf helemaal niet van vis. Dat staat zo in de beste man zijn geloofsboek, in dit geval de Bijbel, en dan is het de beste man zijn goed recht om een lekker visje te bakken op vrijdag.

Een ander geloof heeft als streven om efficiënter te zijn in het verbeteren van de wereld. Dit streven is als de “ARC-driehoek” (Affinity, Reality, Communication) opgenomen in het geloofsboek, Dianetica in dit geval, van de Scientologykerk. En als de aanhangers van dit geloof (volgens anderen is het een sekte) de wereld willen verbeteren omdat dit in hun geloofsboek staat, laat hen dan fijn hun gang gaan. Er bestaat nog een geloof, waarvan eigenlijk niemand beter weet dan dat deze gelovigen een masochistische drang hebben om hun voet tussen elke deur te steken die ze tegen komen. Als deze mensen dat lekker vinden, laat ze. En als het bezoek te veelvuldig wordt, doe de deur dan in het vervolg nog even open om hem vervolgens met een flinke zwaai weer dicht te doen. Aleluyah…

En dan heb je nog de geloofsbarbaren van de Taliban die in een zucht en een scheet Afghanistan hebben veroverd en de wereld willen laten geloven dat ze in werkelijkheid een soort bebaarde padvinders die het beste met de mensheid voorhebben. Padvinders die vrouwen verplichten om met de haren bedekt, of in extreme gevallen geheel bedekt op uitzondering van een doorkijkvenstertje na, over straat te gaan, als ze al over straat mogen. Die kleine kinderen de handjes afhakken omdat ze, letterlijk stervend van de honger, een appeltje hadden gepikt. Die andersdenkenden bijna voor de lol hun hoofden afsnijden. Puur en alleen om angst te zaaien en daarmee andersdenkenden hun wil op proberen te leggen. Die een geloof aanhangen dat kleine kinderen als ‘martelaren’ de dood injaagt door ze een bomvest om te binden en de kinderen tussen zoveel mogelijk onschuldige burgers opblazen. Een geloof dat gebaseerd is op angst en terreur. Nu zou je kunnen zeggen; “als dat in hun geloofsboek staat, dan moet je ook die mensen lekker hun gang laten gaan”… Maar dat is het nu net. Er staat niets, maar dan ook echt helemaal niets in hun geloofsboek wat ook maar in de buurt komt van hetgeen omschreven. Dan kan het bijna niet anders dan dat de leiders van de Taliban analfabeten zijn met een enorme fantasie. En een sterke overtuigingskracht. Dat zeker.

Dat die jongens van de Taliban weer aan de macht zijn is niet alleen beangstigend, maar ook ietwat vreemd. Want hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat er anno 2021 nog steeds randdebielen zijn die deze lulverhalen voor waar aannemen? Kunnen Talibanners misschien allemaal niet lezen? Is dat wellicht een eerste vereiste om bij die club te mogen horen? Of is het Arabisch wellicht een wartaal die door niemand meer begrepen wordt? Ik denk dat het veel erger is. Dat we te maken met geloofsgefrustreerden die er gewoon op kicken om hun medemens, uit naam van Allah, Mohammed, Hassan of buurvrouw Jansen naar de andere zijde te helpen. Het liefst zo gruwelijk mogelijk, met liters bloed, zodat men als martelaar naar het Islamitisch Paradijs kan gaan om zo snel mogelijk die 72 maagden van hun vliesje af te helpen. Waarbij ik me meteen afvraag of zo veel vrouwen die iets willen van één man de hemel is of de hel… Wie dat van die 72 maagden heeft verzonnen, moet trouwens postuum een Nobelprijs voor de marketing krijgen. Geniaal.

Feit is dat er onder de Taliban een extreme haat is. Een haat tegen alles wat anders denkt of anders doet en zeker een haat tegen alles dat uit het westen komt. Alles wat uit het oosten komt is daarentegen goed. Wat bij mij de overtuiging brengt dat deze mensen nog niet weten dat de aarde rond is. Want reis maar lang genoeg naar het westen. Op enig moment kom je dan, vanuit het oosten, weer terug op je vertrekpunt. Echt waar. Dus je vertrekt slecht en komt als goed weer terug. Zoiets. Waar komt die haat tegen het westen vandaan? En wat als elke westerling is uitgeroeid? Wie gaan ze dan haten? Want haat is de brandstof waar deze geloofsbarbaren zich op voortbewegen.

En geloof me als ik zeg dat ik niet snel een ander zal veroordelen. Leven en laten leven. Maar wat er in Afghanistan staat te gebeuren en al gebeurd is uit naam van een Copycat, is op het waanzinnige af. Dan past alleen nog maar veroordelen en dient men de Bijbel open te slaan bij Exodus 21,24, waar staat geschreven; “Oog voor oog, tand voor tand, hand voor hand, voet voor voet”… Ik mis daarin “hoofd voor hoofd”. Dat is dan weer jammer.

Jan Nicolas

Tags: , , , , , , , , , ,
Copyright 2021: Jan Nicolas. All rights reserved.

Posted 20 augustus 2021 by Jan Nicolas in category "Columns