Slavernijverleden

Slavernijverleden

Ik zie borden met ‘Schaam je Nederland’. Ik zie borden met ‘Kijk eens eerlijk in je koloniale spiegel’. Ik zie borden met ‘Zwarte Piet is Racisme’. Ik zie borden met ‘Zwarte Piet is slavernij’. Ik zie een Gouden koets die onder het mom van restauratie ontdaan wordt van alles dat maar riekt naar slavernij. Ik zie een zichzelf tot de racismepolitie van de Lage Landen uitgeroepen organisatie ‘Kick out Zwarte Piet’ opduiken tussen onschuldige carnavalsvierders, om te controleren of er toch niet per ongeluk iemand als Chinees, indiaan of Arabier verkleed is. En wee degene die het waagt om een pruik met zwarte krullen op zijn bol te plaatsen…

Slavernij… Het is meer dan 150 jaar geleden dat de slavernij binnen de Nederlandse koloniën werd afgeschaft. Op 1 juli 1863 werden 47.000 slaven vrijgemaakt in Suriname en op de Antillen. Zij werkten vooral op suiker-, koffie-, cacao- en katoenplantages. De productie van deze plantages verscheepte men over de hele wereld. Goud geld werd er mee verdiend. Met 21 kanonschoten werd hun vrijheid aangekondigd.

De koningsdochter

Vaker en vaker wordt het Nederland bij elke gelegenheid onder de neus gesmeerd dat wij een verleden hebben als slavenhouders. En ook deze keer zal het ‘carnavalsprotest’  snel worden vergeten, als men het kan gaan hebben over het slavernijverleden. Weg is dan elke gedachte aan ‘hoe racistisch het verkleden als Chinees, indiaan of kleurling wel niet is’. Daarvoor in de plaats komt dan snel de discussie over het vragen om officiële excuses van de Nederlandse staat en daar achteraan meteen de roep om geld. Broki (Surinaams Collectief) eist dit namelijk al jaren van de Nederlandse staat, maar Nederland weigert tot op heden deze officiële excuses te maken. Meneer Asscher heeft een paar jaar geleden een spijtbetuiging uit doen gaan tijdens de herdenking bij het slavernijmonument in het Oosterpark, maar niet het ‘sorry’ praatje waar Broki op zit te wachtten. Die willen namelijk een schadevergoeding. Die willen doekoe.

Natuurlijk, de meeste slaven zijn toen slecht behandeld en naar de maatstaven van vandaag is slavernij ondenkbaar en ronduit verachtelijk, maar heeft de huidige Nederlandse staat iets onrechtmatigs gedaan? Of de huidige Nederlandse bevolking? En stel dat Nederland gaat betalen, waar moet het geld dan heen van zo’n schadevergoeding? Ga dat maar eens uitzoeken. Persoonlijk vind ik het ook onzin om excuses aan te bieden voor iets wat mijn voorvaderen hebben uitgespookt. Zo kan je namelijk wel bezig blijven. Daarnaast is het ook nog zo dat de grootste slavenhandelaren de Afrikanen zelf waren. Maar daar hoor je natuurlijk niemand over. Of is het net als het gebruik van het ’N woord’ in de VS? Dat dit alleen is voorbehouden aan ras- dan wel kleurgenoten?

Het waren namelijk in eerste instantie de Afrikanen die hun landgenoten verkochten aan een ieder met een handvol kralen. Ook ex-slaven hielden slaven die ook weer slaven hielden. Voordat de Westerse slavenhandelaren in Afrika aankwamen, had het continent al een slavengeschiedenis die duizenden jaren terug ging. Dat wil niet zeggen dat het dan maar goed is om in slaven te gaan handelen of om slaven te houden. Maar het wil ook niet zeggen dat er meteen maar één schuldige partij is.

Drugscrimineel Bouterse maakt deze excuus discussie helemaal belachelijk. Meneer de president heeft zijn landgenoten al meerdere keren opgeroepen om ‘kolonisator Nederland’ te vergeven voor zijn wandaden. Bouterse, een man met het bloed van meerdere landgenoten aan zijn handen. Bouterse, die miljoenen in zijn zak steekt door drugshandel. Deze zelfde Bouterse ziet ineens een volgende bron met Gouden Dukaten. Prima hoor Desi, maar mag de ontwikkelingsgeldkraan naar Suriname nou eindelijk dicht? Zoek het even lekker uit daar en leer eens op eigen benen te staan. Onafhankelijk is namelijk onafhankelijk.

Maar waar begint of eindigt deze flauwekul? Moeten de Duitsers van nu ook gaan betalen voor de wandaden van toen? Kunnen we nog iets terugvorderen van de Fransen uit de tijd dat ene Napoleon huis hield in ons land? Hoe zit het met de geestelijke schade van 80 jaar oorlog met de Spanjaarden? Germanen zijn ook ooit slaven geweest van Romeinen. Waar blijven mijn centen beste Italianen?

Slavernij is verschrikkelijk, maar meteen ook van alle tijden, ook van de tegenwoordige, en zal waarschijnlijk en spijtig genoeg ook altijd blijven bestaan. Maar vooruit, ik ben de moeilijkste niet en ik zeg uit het diepst van mijn hart: ‘Sorry jongens.’ Zo, en nu weer door en lekker kappen met je hypocriete protesten.

Jan Nicolas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Copyright Jan Nicolas. Alle rechten voorbehouden.